Vloggen vanuit de bajes

Gedetineerden in de gevangenis van Alphen aan den Rijn hebben met smartphones vlogs gemaakt van hun leven in de bajes. De video’s werden gepubliceerd op Instagram. Toen de gevangenis er achter kwam dat bewaarders waren gefilmd en herkenbaar in beeld waren, werd er een grote zoekactie gehouden. 

‘Als bewaarders stiekem worden gefilmd en de video’s op sociale media worden gezet, dan is dit de zoveelste aantasting van onze veiligheid’ zegt een betrokkene tegen de Telegraaf.

Leegstand

Gevangenisbewaarders (ook wel piw-ers) kiezen door bezuinigingen en dreigende sluitingen steeds vaker voor een baan buiten de bajes. Ondanks leegstand kampen gevangenissen daarom met personeelstekorten. Dat kan tot onveilige situaties leiden binnen de bajesen. In 2016 waren er ruim tweeduizend meldingen van geweld door gedetineerden tegen personeel van gevangenissen. In de PI in Zoetermeer was zo’n groot personeelstekort, dat de directeur daar de veiligheid niet langer kon garanderen en de gevangenis tijdelijk heeft gesloten.

Piepkleine telefoontjes

Bij de zoekactie gisteren in Alphen aan den Rijn werden naast de bekende piepkleine telefoontjes, ook grotere exemplaren aangetroffen. Crimesite schreef eerder al over de verschillende manieren waarop gevangenissen die telefoontjes proberen op te sporen. Bij de zoekactie werden ook drugs gevonden. De telefoons en drugs waren onder andere verstopt achter roosters in de cellen.