Tonnen gevaarlijk voedsel onderschept

In een internationaal onderzoek dat was gecoördineerd door Europol zijn in 47 landen duizenden tonnen vervalst- en illegaal voedsel uit de handel genomen genomen. Dat gebeurde afgelopen december en januari. Ook Nederlandse inspectiediensten waren betrokken.

Schelpdieren

Europol spreekt van de grootste vondst van illegale voeding tot nu toe. In Italië kwam de politie 31 ton aan zeevruchten op het spoor die als vers werden verkocht. De vissen en schelpdieren waren echter ingevroren en vervolgens in een bad met chemicaliën gedoopt om ze vers te laten lijken. In Egypte werd 25 ton aan namaakboter gevonden en ook een fabriek ontdekt die nepthee produceerde.

Anti-vries

Ook zijn illegale stokerijen voor alcoholische dranken ontmanteld. In het Verenigd Koninkrijk werd een inval gedaan bij een fabriek die wodka produceerde met anti-vries en andere chemische toevoegingen. De drank werd vervolgens gebotteld in flessen met een etiket van een merknaam. Op de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs werd 4000 kilo aardbeien gevonden die kwik bevatten.

Speciale controles

Een andere praktijk die Europol aanstipt is het veranderen van datering van goedkoop aangeboden voedselproducten waardoor de houdbaarheidsdatum van eten verstreken kan zijn. De producten zijn aangetroffen na speciale controles op luchthavens, grensovergangen en restaurants. Arrestaties zijn voorzover bekend niet verricht.