Voetbal en misdaad in Zuid-Amerika (VIDEO)

Het Nederlands Elftal landt vrijdagmorgen in Brazilië. Voetbal is in Latijns-Amerika de belangrijkste sport. Misschien is daarom nog nooit een Europees team in dat continent wereldkamipoen geworden. Zware misdaad en voetbal zijn in Zuid-Amerika onlosmakelijk met elkaar verbonden in een krachtige omhelzing. Na de break wat voorbeelden. Ten eerste: de vader van Lionel Messi.

Door @Wim van de Pol

Messi en liefdadigheid

In december 2013 bracht de Spaanse krant El Mundo het bericht dat de vader van Lionel Messi, Jorge, verdacht was van witwassen van drugsgeld voor een Colombiaanse groep criminelen. Dat zou zijn gebeurd onder de paraplu van de internationale "Messi and Friends Tour", waar Messi geld inzamelde voor goede doelen. De wedstrijden zouden daarnaast puur commercieel zijn en geen link hebben met goede doelen. Lionel Messi heeft alles ontkend. De Spaanse autoriteiten ontkenden haastig dat Jorge Messi verdachte was. Volgens Colombiaanse en Argentijnse kranten lopen er in Zuid-Amerika eveneens onderzoeken. 

Cali en Medellín

In 1983 maakte de (vermoorde) toenmalige minister van Justitie Rodrigo Lara Bonilla bekend dat zes clubs in de hoogste divisie in handen waren van drugskartels. America uit Cali was in handen van Miguel en Gilberto Rodriguez Orejuela, van het Cali Cartel. Toen die groep ontmanteld was bleven de verdenkingen van banden met cocaïnehandel. Sterspeler Anthony de Avila zei in 1997 in een interview dat hij het winnende doelpunt voor een WK-kwalificatie opdroeg aan de Orejuela's 'aan wie de vrijheid ontnomen is'. Bij leven was Pablo Escobar zowel een groot supporter als financier van Atletico Nacional uit Medellín.

Harde kern

"Harde kern" heet in het Argentijns barras bravas. Deze supporters van voetbalclubs in Argentinië zijn altijd trouw aanwezig bij de wedstrijden en de bijkomende vechtpartijen maar laten zich ook inhuren voor incasso's of andere geweldsklussen. Ze beheersen drugshandel in en rond het stadion en "beschermen" de spelers. Ook lokale politici huren barras bravas in om bijvoorbeeld demonstraties te verstoren en te intimideren. Met name de barras van River Plate en Boca Juniors zijn berucht, zij hebben aangekondigd naar Brazilië af te reizen, aldus verschillende media in Brazilië. De barras van Boca kunnen trouwens ook zingen:

{youtube}KQUS6AC93AQ{/youtube}

Pelé

De zoon van de Braziliaanse voetballegende Pelé, Edson Cholbi do Nascimento, ofwel Edinho, is vorige maand veroordeeld met vier anderen voor lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen van drugsgeld. Edinho is ex-profvoetballer en keeperstrainer voor Santos, de voormalige club van Pelé. In 2005 was hij al eens voor drugshandel tot een celstraf veroordeeld.

Doelwit

De Paraguayaanse voetballer van Mexico's Club America kreeg een kogel in zijn voorhoofd tijdens een bezoek aan een discotheek, hij overleefde. De politie plaatste de geweldsdaad in een drugsconflict tussen kartels. Colombiaan Andres Escobar (foto) werd doodgeschoten nadat hij een eigen doelpunt maakte tijdens het WK 1994. Oorzaak zou zijn gelegen in woede van criminelen die daardoor gokwinsten verloren zagen gaan.