‘Voetbaltrainer was doelwit liquidatie’ (UPDATE)

Een voetbaltrainer van amateurclub Odin’59 uit Heemskerk was het doelwit van een mislukte liquidatie in oktober vorig jaar. Dat schrijft het Parool vandaag. Twee daders werden gepakt in de buurt van de club, voordat ze konden toeslaan. Het beoogde slachtoffer heeft gezegd dat hij mogelijk doelwit was omdat hij Mink Kok kent.

Morgen staan de twee voor de rechter. Ze maken deel uit van een groep Antillianen uit Amsterdam-Zuid Oost, die volgens justitie op 6 oktober in Heemskerk een man wilde liquideren. Gideon G. (27) en ­Rigjendrig L. (21) werden gewapend opgepakt bij voetbalclub Odin’59.

‘Ik schiet’

Volgens de krant komen de verdachten uit de kring van de voormalige jeugdbende en rapformatie Green Gang. Ook andere jongeren die tot deze bende werden gerekend zijn verdachte in moordzaken. In dit geval had de tip gekregen dat Gideon G. op korte termijn een liquidatie wilde plegen bij een voetbalvereniging. G. voerde een door de politie afgeluisterd gesprek met de inmiddels voor wapenhandel gearresteerde Willy F. (27): ‘Ik doe alles. Ik rij. Ik schiet. Ik doe alles,’ zei hij.

Waggie is weg

Gideon G. werd gezien in de buurt van voetbalclub Odin ’59 in Heemskerk en daar in de buurt werd ook een gestolen BMW aangetroffen, met daarin drie petflessen met brandstof. De politie sleepte de BMW weg. Willy F. zei daarna in een afgeluisterde gesprek dat de ‘waggie’ (auto) weg was. Op 6 oktober arresteerde een arrestatieteam Gideon G. (27) en Rigjendrig L. (21) in Heemskerk. Ze hadden een pistool bij zich, geladen met hollowpointkogels: munitie die extra schade in een slachtoffer aanricht.

Mink Kok

Het doelwit was een trainer van Odin’59. Die heeft volgens het Parool bij de politie verklaard dat hij mogelijk op de dodenlijst staat omdat hij in het verleden contacten had met topcrimineel Mink Kok, die in Libanon woont. Volgens een bron van Crimesite is die verklaring echter ongeloofwaardig omdat de contacten met Mink Kok uitsluitend vriendschappelijk en niet zakelijk waren.  Mogelijk wordt de naam van Kok genoemd als een soort afleidingsmanoeuvre, aldus de bron. Misdaadjournalist Jens Olde Kalter meldt dat de betreffende trainer in het verleden een zware veroordeling in een cocaine zaak heeft gehad.

Zie ook:

Politie maakt bijnamen schutters bekend