Volkert eist opheffen verplichte behandeling

De moordenaar van Pim Fortuyn, heeft bij de rechtbank in Den Haag een kort geding gevoerd over de de voorwaarden rond zijn voorwaardelijke vrijlating. Volkert van der Graaf eiste afgelopen donderdag dat hij geen verplicht nader psychologisch en psychiatrisch onderzoek en behandeling hoeft te ondergaan.

Aanwijzingen

Zijn advocaat betoogde dat er geen aanwijzingen zijn dit Van der Graaf dit nodig heeft. Volkert van der Graaf is in 2003 tot achttien jaar cel veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk op vrije voeten. Hij had toen tweederde van zijn straf uitgezeten.

Enkelband

Eerder was Van der Graaf voor de rechter succesvol toen hij bezwaar maakte tegen de verplichting om een enkelband te dragen. Aan die enkelband was een lokatieverbod gekoppeld voor enkele gemeenten. Hij vindt sowieso dat er geen voorwaarden op hem van toepassing zijn omdat op het moment dat hij werd veroordeeld onvoorwaardelijke vrijlating een automatisme was. Het afgelopen decennium zijn voorwaarden ingevoerd.

De rechter deed niet direct uitspraak.