Volkert hoeft alleen nog maar te mailen

Volkert van der Graaf heeft een deal met het Openbaar Ministerie gesloten. Zijn meldplicht bij de reclassering is beëindigd, hij hoeft slechts eens in de acht weken een mail te sturen hoe het met hem gaat. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen zijn advocaat en de Staat.

De moordenaar van politicus Pim Fortuyn zou morgen in hoger beroep moeten verschijnen bij het Gerechtshof in Den Haag. De zaak ging over het afschaffen van zijn meldplicht bij de Reclassering. In eerste aanleg won Van der Graaf de zaak en werd de meldplicht per onmiddelijk stop gezet. De Staat ging in beroep.

Virtuele meldplicht

De raadsheren van het Hof vroegen aan partijen om in overleg te gaan over de meldplicht. Het compromis dat nu gesloten is, behelst een achtwekelijkse ‘virtuele’ meldplicht. Een mailtje aan de Reclassering is voldoende. Daarin moet Volkert vertellen over zijn huisvesting, dagbesteding en relatie, aldus zijn advocaat Willem Jebbink in de Volkskrant.

Emigratie

De deal betekent dat Volkert nu vrij is om te emigreren. Tegenover de rechters gaf Van der Graaf eerder aan dat hij dat van plan is. Volgens zijn advocaat is Van der G. ‘erg tevreden over de deal en is hij blij dat de zaak in goed overleg kon worden afgedaan’. Het eens in de acht weken mailen van een verslagje ‘is voor hem geen enkel probleem’.

Vorige maand werd Volkert nog gesignaleerd tijdens een busrit in Harderwijk, waar zijn vriendin en dochter wonen.

Zie ook:

Volkert van der Graaf wil emigreren (VIDEO)

OM overwoog buitenland voor Volkert van der G.

Volkert wint weer van Justitie