Volkert hoeft niet terug de cel in

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, hoeft niet terug de cel in. Dat bepaalde vandaag de rechtbank van Amsterdam. Het Openbaar Ministerie had een herroeping van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling geëist en de rechtbank gevraagd hem voor een jaar in de cel te zetten. 

Van der Graaf is na 12 jaar detentie voorwaardelijk in vrijheid gesteld voor een periode van 6 jaar. Hij moet zich daarbij houden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een mediaverbod, contactverbod met de familie van Fortuyn en een meld- en informatieplicht bij de Reclassering.

Reclassering

Het OM vindt dat Volkert zich niet constructief opstelt in de gesprekken met de reclassering. Hij weigert op bepaalde vragen antwoord te geven, of verstrekt slechts summiere informatie. Hij voerde eerder twee rechtszaken tegen de Staat om verlost te worden van het Reclasseringstoezicht. Die zaken verloor hij. Sindsdien stelt hij zich niet coöperatief op en daarom wil het OM dat Volkert opnieuw een jaar in de gevangenis gaat.

Moeizaam

Volgens de rechtbank is er sprake van een moeizaam contact tussen Van der Graaf en de reclassering, maar houdt hij zich aan de meldplicht zoals deze is geformuleerd in de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Van der Graaf, noch zijn advocaat Willem Jebbink waren bij de uitspraak aanwezig.

Hier het vonnis.