Volkert komt op 2 mei vrij

Volkert van der Graaf, moordenaar van Pim Fortuyn, komt voorwaardelijk vrij. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven woensdagmorgen bekend gemaakt. In mei heeft Van der Graaf tweederde van zijn straf uitgezeten dus dan komt hij vrij op voorwaarden. Daar wilt het Openbaar Ministerie (OM) ook in deze zaak niet van afwijken.

Volkert van der Graaf werd in 2002 tot achttien jaar cel veroordeeld voor de moord op de politicus Pim Fortuyn. Hij is al een aantal keer op proefverlof gegaan.

2 mei

Tijdens een persconferentie woensdag in Den Haag heeft staatssecretaris Fred Teeven bekend gemaakt dat de voorwaardelijke vrijlating in gaat op 2 mei van dit jaar. Van der Graag krijgt onder meer elektronisch toezicht en mag niet in Hilversum, Rotterdam en Den Haag komen.

Over de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der Graaf was de laatste maanden veel ophef. Volgens tegenstanders zou de moordenaar van Pim Fortuyn de volle achttien jaar moeten uitzitten.

Voorwaarden

Aan de volgende voorwaarden moet Volkert van der Graaf zich houden:

– Een wekelijkse meldplicht bij de reclassering

– Een locatieverbod. Dat betekent dat Van der G. zich niet mag begeven binnen dewoonplaats van nabestaanden en slachtoffer en de gemeentes Rotterdam, Hilversum en Den Haag.

– Hierop vindt elektronisch toezicht plaats door middel van een enkelband met GPS.

– Een contactverbod met de nabestaanden van de heer Fortuyn.

– Een mediaverbod.

– Verplichte begeleiding door een psycholoog of psychiater.