Volkert moet verplicht naar psycholoog

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, moet zich verplicht door een psycholoog laten begeleiden. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten n.a.v. de geruchtmakende uitzending van KRO Reporter afgelopen najaar. Er zal ook een nieuwe risico-taxatie worden gemaakt van Van der Graaf , schrijft Minister Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Door Vincent Verweij

In de afgelopen maanden deed de reclassering onderzoek naar uitlatingen die Volkert van der Graaf deed in een uitzending van Reporter op 20 september vorig jaar. Volkert maakte toen op verborgen camera een aantal opmerkingen die de vraag opriep of hij zich wel aan zich aan alle voorwaarden van zijn proeftijd houdt en voldoende mee werkt aan zijn resocialisatie.

Treiterij

Zo zei hij niet te willen werken omdat hij dan niet meer gratis kan procederen. Want als hij betaald werk zou hebben, zou hij geen beroep meer kunnen doen op gesubsidieerde rechtsbijstand. Ook zei hij ‘misbruik’ te maken van het UWV en een reintegratie-traject te ontlopen. Uit de uitzending bleek verder dat Volkert van der Graaf weigerde een handtekening te zetten onder afspraken over zijn re-integratie. Hij noemde de reclassering ‘treiterij’ en vertelde een klacht tegen ze te hebben ingediend.

Voorwaarden

Volgens de minister is er formeel geen voorwaarde overtreden door Van der Graaf. De Gemeente Apeldoorn, waar Volkert woont, beschouwt zijn uitlatingen over werk en uitkering niet als een overtreding van de regels. Ook het mediaverbod is niet geschonden door Van der Graaf. Maar de minister erkent wel dat de houding en uitspraken van Volkert in de tv-reportage veel emoties opriepen bij het publiek. Van der Steur schrijft aan de Kamer:

Ik besef dat de uitlatingen van Volkert van der G. die in de uitzending van Brandpunt Reporter op 20 september 2015 werden getoond bij veel mensen vragen en gevoelens van ongemak, boosheid en ongeloof hebben opgeroepen.

Behalve verplichte begeleiding door een psycholoog, wil Van der Steur een nieuwe inschatting van de kans op recidive bij Volkert van der Graaf. Het Openbaar Ministerie gaat dat onderzoeken.

De volledige brief van de minister is hier te lezen.