Volkert van der G. niet zomaar vrij

Volkert van der G., die veroordeeld is voor de moord op Pim Fortuyn, moet er niet zomaar vanuit gaan dat hij in 2014 vervroegd vrijkomt. Staatssecretaris Fred Teeven, van Veiligheid en Justitie, schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat de opvattingen van een veroordeelde ‘uiteraard’ meetellen bij de beoordeling of hij voorlopig in vrijheid kan worden gesteld.

 

De demissionair staatssecretaris gaf daarmee antwoord op de vragen van PVV-kamerlid Lilian Helder. Zij maakte zich zorgen over de vervroegde vrijlating van Volkert van der G. Normaal gesproken heeft hij recht op vrijlating als hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Dat zou in mei 2014 moeten zijn.

De petitie tegen de vrijlating van Van der G., die door duizenden Nederlanders is ondertekend, zal ook bij de beoordeling worden meegenomen, beloofde Teeven.

Eerder bracht De Telegraaf al naar buiten dat Volkert van der G. ook niet hoeft te rekenen op proefverlof. Formeel zou Van der G. begin november voor het eerst met proefverlof mogen. Dit is achttien maanden voor zijn vrijlating in mei 2014, als tweederde van zijn straf erop zit.

Lees ook:

‘Volkert van der G. krijgt geen verlof’