Volkert van der G. op proefverlof (video)

Volkert van der G., veroordeeld voor de moord op de politicus Pim Fortuyn, moet met proefverlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dinsdag wederom bepaald. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie legde eerder de uitspraak van de RSJ naast zich neer omdat proefverlof in dit geval voor teveel maatschappelijke onrust zou zorgen. Van der G. ging in beroep tegen die beslissing.

Volgens de raad moet Van der G. kunnen resocialiseren, ondanks de mogelijke maatschappelijke onrust die het verlof van Van der G. veroorzaakt. Volgens de raad kan er evengoed maatschappelijke onrust ontstaan als Van der G. weer vrij komt omdat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Teeven

Dinsdag heeft de RSJ dus wederom bepaald dat Volkert van der G. op proefverlof moet. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zei in oktober dat Van der G. wel meer vrijheid in de gevangenis zou krijgen om te resocialiseren, maar dat is volgens de RSJ niet genoeg. De woordvoerder van Teeven heeft inmiddels tegenover diverse media gezegd dat de staatssecretaris de uitspraak van de RSJ 'moet volgen'. Er zou weinig ruimte zijn om de uitspraak te negeren. 

Verkiezingsbelofte

Voor premier Rutte kan de beslissing om Volkert van der G. proefverlof te verlenen nog een pijnlijke politieke kwestie worden. Tijdens de verkiezingscampagne van 2012 zei Rutte dat Volkert nooit op proefverlof zou mogen gaan en dat de Minister van Justitie die dat mogelijk maakte zou moeten opstappen.

Van der G. werd in 2002 veroordeeld voor de moord op de politicus Pim Fortuyn. In mei 2014 heeft hij tweederde van zijn straf uitgezeten en komt hij mogelijk vrij.