Volkert van der Graaf, de man die in 2002 in Hilversum politicus Pim Fortuyn doodschoot, heeft doelbewust een voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling geschonden. Dat blijkt uit opnames met verborgen camera die vanavond worden getoond in het tv-programma Brandpunt-Reporter van KRO-NCRV.
In scene gezet
Van der Graaf riskeert nu dat hij alsnog de resterende zes jaar gevangenisstraf geheel of gedeeltelijk moet uitzitten. Van der Graaf zegt in een heimelijk opgenomen gesprek dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf ‘in scène heeft gezet’. Hij vertelt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf: “Die maakte bij wijze van spreken 200 foto’s en dan konden wij zeggen, die wel en die niet”, aldus Van der Graaf. Stijn Franken wil hier geen commentaar op geven.
Geen commentaar
Van der Graaf heeft een mediaverbod waardoor hij niet actief contact mag leggen met de pers. Het mediaverbod maakt onderdeel uit van de bijzondere voorwaarden die hem door de rechter werden opgelegd, die mede tot doel hebben de kans op recidive te verminderen en daarmee de samenleving te beschermen. Uitzonderingen kunnen alleen worden gemaakt na voorafgaande toestemming van zowel Reclassering als Openbaar Ministerie. De Reclassering laat in een reactie aan Brandpunt Reporter weten geen toestemming te hebben verleend en dit te beschouwen als een overtreding van zijn mediaverbod. Het Openbaar Ministerie geeft geen commentaar.
Misbruik
Uit de uitzending blijkt verder dat Volkert van der Graaf zijn resocialisatie tegenwerkt. Hij vertelt ‘misbruik te kunnen maken’ van de soepele opstelling van uitkeringsinstantie UWV in zijn woonplaats Apeldoorn, die geen haast maakt met een re-integratietraject. Hij zegt niet te willen werken ‘omdat je dan niet meer gratis kan procederen’. Tegen de Reclassering zegt hij een klacht te hebben ingediend en hij weigerde een handtekening te zetten onder afspraken over zijn re-integratie. ‘Ik zie die hele reclassering als treiterij’.
Kort geding
Volkert van der Graaf spande een kort geding aan tegen de KRO-NCRV waarin hij eiste dat de uitzending werd verboden. De rechtbank van Amsterdam heeft die eis aan het begin van de avond afgewezen.