Volkert van der Graaf wil emigreren (VIDEO)

Volkert van der Graaf (foto) wil emigreren. De moordenaar van Pim Fortuyn, die in mei 2014 onder voorwaarden vrij kwam, spant een kort geding aan tegen de Staat. Een van de voorwaarden is dat Van der Graaf zich een maal per drie weken moet melden bij de reclassering. Hij wil van die meldplicht af. 

Het kort geding dient dinsdag 15 mei in Den Haag.

België

Saillant is dat het Openbaar Ministerie zelf bij de voorwaardelijke vrijlating van Van der Graaf heeft overwogen om hem direct te huisvesten in het buitenland. Het OM onderzocht of Van der Graaf ondergebracht kon worden in België, Duitsland of andere landen waarmee een verdrag was gesloten over het uitzitten van straffen. Er waren ondermeer zorgen over zijn veiligheid. Uiteindelijk koos Van der Graaf zelf voor de gemeente Apeldoorn als woonplaats. De Reclassering regelde vervolgens daar een woning en uitkering voor hem.

Eerder

Volkert van der Graaf heeft zich eerder verzet tegen zijn meldplicht bij de reclassering. Dat werd in maart 2016 afgewezen door de rechter.

Geheime video-opnames

In geheime opnames die in 2015 van Van der Graaf werden gemaakt voor het programma Brandpunt-Reporter gaf de moordenaar van Fortuyn al aan dat hij het liefst naar het buitenland zou willen. Die wens kwam onder andere voort uit onvrede over het migrantenbeleid van de Nederlandse overheid.

Volkert van der Graaf werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar cel.