Volkert vestigt zich in Apeldoorn (video)

Volkert van der G. heeft zich gevestigd in de binnenstad van Apeldoorn. Dat heeft de gemeente aan De Telegraaf bevestigd. Voor omwonenden is er woensdagmiddag om 17.30 uur een informatiebijeenkomst om hen op de hoogte te brengen van hun bekende en beruchte buurman. Bewegende beelden van Volkert na de break.

Woonomgeving

Van der G. is een maand geleden vrijgelaten. Hij had toen twee derde van zijn gevangenisstraf van 18 jaar uitgezeten voor de moord op Pim Fortuyn in 2002. Burgemeester Berends schrijft: 'Net als iedere Nederlander heeft ook Van der G. recht op een woning. Een rustige en stabiele woonomgeving draagt in mijn ogen bij aan de reïntegratie van Van der G.. '

Voorwaarden

De voorwaarden waaronder Van der G. is vrijgelaten zijn stevig. Voor alle mensen die voorlopig op vrije voeten worden gesteld geldt dat ze geen strafbare feiten mogen plegen. Van der G. moet zich ook wekelijks melden bij de Reclassering, staat onder elektronisch toezicht met behulp van gps en moet hij verplicht begeleid worden door een psycholoog of psychiater. Hij mag ook niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn komen. Met hen noch met de media mag hij contact hebben.

Beelden

Het is tot nu toe niemand gelukt foto of video opnames te maken van Volkert na zijn vrijlating. Voorlopig zijn dit de enig bekende, bewegende beelden van Volkert, gemaakt door het programma Lopende Zaken van de VPRO in 1998.