Volkert wil niet langs bij Reclassering

De moordenaar van Pim Fortuijn heeft voor de rechtbank in Den Haag in kort geding geëist dat hij niet meer om de drie maanden op gesprek hoeft bij de Reclassering. Deze routine is deel van de voorwaarden die gelden voor zijn vervroegde vrijlating.

Geen rechtsbijstand

Zijn advocaat bestrijdt dat dit zo is. De landsadvocaat vindt van wel omdat voortdurend het recidivegevaar moet kunnen worden ingeschat. Van der Graaf stelt dat zijn bewegingsvrijheid wordt ingeperkt op ontoelaatbare wijze. Hij vindt bovendien dat er een advocaat aanwezig moet zijn bij die gesprekken en hij krijgt hiervoor geen rechtsbijstand en kan zelf geen advocaat betalen. De staat vindt de aanwezigheid van een advocaat niet noodzakelijk, Van der Graaf wel omdat zijn woorden ‘verdraaid’ zouden worden.

Dinsdag 29 maart doet de rechtbank uitspraak.

Behandelingen

Eerder kreeg Van der Graaf via de rechter gedaan dat hij niet langer verplicht is om psychologische behandelingen of begeleiding hoeft te ondergaan. Ook zijn bepaalde gebiedsverboden opgeheven. Hij kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf van achttien jaar. Op 6 mei 2002 schoot hij Pim Fortuyn dood.

Zie meer op Twitter.