Volkert wint weer van Justitie

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft weer een juridische overwinning behaald op Justitie. De Nationale Ombudsman gaf hem gelijk in een procedure die aanspande vanwege het lekken van een deel van zijn detentie-dossier. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Een pagina uit dat detentiedossier verscheen in 2014 op internet.De Nationale Ombudsman vindt dat Van der Graafs grondrechten zijn geschonden door het lek.

Suïcidaal

Het gaat om een pagina uit het persoonlijke detentiedossier waarin staat dat Van der G. suïcidaal en niet vluchtgevaarlijk is. Dat hij suïcidaal was, klopt volgens Van der Graaf niet. Overigens deed Van der Graaf in de jaren tachtig wel een zelfmoordpoging toen hij in Wageningen studeerde.

Onzorgvuldig

Volgens de Volkskrant wordt zowel het lekken van deze ‘zeer gevoelige’ informatie, als het feit dat een onnodig grote kring personen toegang had tot Van der G.’s dossier, als ‘onzorgvuldig’ beoordeeld door de Nationale Ombudsman en is het een schending van zijn grondrechten. Juist omdat Van der G.’s delict veel media-aandacht genereerde, had justitie extra zorgvuldig met deze gedetineerde moeten omgaan, luidt de conclusie in het rapport.

Zegereeks

De uitspraak van de Ombudsman is de zoveelste juridische overwinning van Volkert van der Graaf tegen de Staat der Nederlanden. Eerder wist hij al een gebiedsverbod ongeldig te laten verklaren, proefverloven te krijgen, een enkelband te laten verwijderen, verplichte psychologische behandeling te laten staken en intrekking van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling te voorkomen.