Voor 2 miljoen opgelicht via geboortefraude

De Belastingdienst en diverse banken zijn door middel van geboortefraude door twee broers uit Tilburg voor 2 miljoen euro opgelicht. Een ambtenaar van de burgerlijke stand in Hengelo heeft de zaak in 2013 aan het rollen gebracht. Maandag werd bekend dat de rechtbank in Almelo de zaak in oktober inhoudelijk denkt te kunnen gaan behandelen. De verdachten mogen dit in vrijheid afwachten.

Opgepakt

De Tilburgers zijn in 2013 opgepakt. Ze werden verdacht van het uit Duitsland halen van Poolse en Roemeense prostituees. De vrouwen zouden zich bij verschillende Nederlandse gemeentes in hebben geschreven. Daarna werd er bij de desbetreffende gemeente aangifte gedaan van de geboorte van tweelingen. Hierop werd er via de Belastingdienst een vergoeding voor kinderopvang geïnd.

Op naam van de vrouwen zouden ook bedrijven zijn opgericht. Hiermee zouden banken opgelicht zijn door te frauderen met sealbags.

Geboorteaangifte

De zaak is aan het rollen geraakt toen een van de vrouwen geboorteaangifte kwam doen op het gemeentehuis in Hengelo. Een ambtenaar kreeg daar argwaan omdat de vrouw zich twee weken eerder in had geschreven en geen tekenen van zwangerschap vertoonde. Na onderzoek van verschillende opsporingsdiensten zijn de broers en andere familieleden aangehouden.

Administratie

Bij huiszoeking in een woning van een van de broers werd een kantoor aangetroffen met de volledige administratie van de fraude die door hen gepleegd was.