Ambulance-smokkelaars veroordeeld

De 55-jarige Nederlander Leonardus B. is in Engeland schuldig bevonden voor het smokkelen van drugs in nep-ziekenwagens. Hij zou onderdeel uitmaken van een groep die, zo schat de Britse justitie, voor 2,2 miljard euro aan drugs heeft binnengesmokkeld. De Nederlander zou de tweede man binnen de organisatie zijn.

Dat meldt de BBC. Het is nog onduidelijk wat voor straf B. krijgt, die moet nog worden vastgesteld. Een andere Nederlander, van 28 jaar, werd vrijgesproken. De 38-jarige Olof S., die wordt gezien als de leider van de groep, had al een bekentenis afgelegd. Ook Richard E. (58) heeft bekend.

Ziekenvervoer naar Engeland

De groep werd in juni opgerold. Ze zouden zeker 45 keer naar Groot-Brittannië zijn gereisd met onder meer cocaïne, heroïne en amfetamine aan boord. Daarvoor werden oude ambulances opgekocht. De smokkelaars kleedden zich als ambulancebroeders en deden alsof ze zieken naar Engeland moesten vervoeren.

Daarvoor huurden ze mensen in die een patient speelden. Daarvoor werden papieren vervalst zodat het leek alsof het daadwerkelijk om zieken ging. Op camerabeelden is te zien hoe de ‘ambulancebroeders’ een man op krukken in een hotel afzetten. Maar even later komt de man onder krukken naar buiten gelopen.

In de ambulances werden in geheime ruimten drugs verstopt. In juni werd drugs gevonden met een straatwaarde van ongeveer 10 miljoen euro.

Zie ook:

Ambulance-smokkelaars bekennen schuld