Voor de Kerst weet Rico of hij voor liquidaties wordt berecht (UPDATE2)

Richard “Rico” R. (46), de Chileense Nederlander die het Openbaar Ministerie ervan verdenkt samen met onder meer de voortvluchtige Ridouan Taghi in een criminele organisatie te hebben gevormd die (onder meer) moorden liet plegen, gaat mogelijk weg uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Door Wim van de Pol

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft besloten dat het vluchtgevaar, dat er bij Rico volgens justitie zou zijn, geen detentie in de EBI rechtvaardigt. R. gaat dan naar een veel lichter regime in een andere inrichting. Woensdag was er een pro forma-zitting. Rico R. zit nu bijna 24 maanden in voorlopige hechtenis na te zijn uitgeleverd door Chili. Voor zijn advocaat was de beslissing van de RSJ een argument in zijn pleidooi dat R. helemaal niet zo’n gevaarlijke boef is als justitie in het proces schetst.

Noffel

Rico R. wordt ervan verdacht met Taghi en Naoufal “Noffel” F. een criminele organisatie te hebben gevormd die moorden liet plegen en aan drugshandel deed, en daarnaast van witwassen van miljoenen euro’s, en vuurwapenbezit. Het dossier daarover is nog niet helemaal klaar, er moeten onder meer nog pgp-gesprekken worden ontcijferd. Er zijn al gesprekken aan het dossier gevoegd waarin Rico volgens het Openbaar Ministerie contact heeft met Taghi en Noffel F.. In hoeverre Rico daarin over moorden spreekt, dat zal de centrale vraag voor de rechtbank gaan worden. De rechtbank vond in ieder geval woensdagmiddag dat er nu nog genoeg bewijs ligt om Rico langer vast te houden, en ook dat er nog vluchtgevaar is. Als hij veroordeeld wordt kan Rico maximaal acht jaar cel krijgen voor leiding geven aan een criminele organisatie, plus een derde van de straf die hij voor witwassen van 9,6 miljoen euro kan krijgen.

Ridouan Taghi is overigens geen verdachte in dit proces. In de Marengo-zaak wordt Taghi wel vervolgd, voor een serie liquidaties.

Scarface

Volgens het Openbaar Ministerie speelt op de achtergrond van de zaak een conflict tussen Rico en Taghi enerzijds en de groep van de in 2014 doodgeschoten Samir “Scarface” B. aan de andere kant. Pgp-gesprekken lijken daar ook op te wijzen. ‘Ze hebben ons hele leven verkloot die kanker Scarface’, zo wordt er bijvoorbeeld in een pgp-gesprek (waar volgens justitie Taghi aan deelnam) gezegd. Advocaat Leon van Kleef over dit en andere gesprekken die justitie aanhaalde: ‘Dit gaat helemaal niet over R.. Waar zit de link met mijn client?’ (tekst loopt door na de reclame)

Chili

Het antwoord op die vraag zal mogelijk op de volgende zitting duidelijk worden. Op de achtergrond speelt namelijk de vraag of en voor welke moorden het Openbaar Ministerie Rico R. in concreto zal gaan vervolgen. Rico is door Chili niet uitgeleverd voor moorden, maar alleen voor lidmaatschap van een criminele drugsorganisatie. Nederland zal Chili in een rechtshulpverzoek op de hoogte moeten stellen voor welk moorden R. vervolgd zal gaan worden. Dat verzoek had al uit moeten gaan maar dat is steeds uitgesteld.

Die moorden zouden dan bij in de tenlastelegging voor de criminele organisatie komen. Maar belangrijker: die zullen dan ook in een separate zaak aan hem ten laste worden gelegd. In een nieuw liquidatieproces: 13Orinus-2. Maar op dit moment ligt er geen verdenking en volgens zijn advocaat ook geen bewijs.

Een vraag die zijn advocaat bezighoudt is waarom het rechtshulpverzoek naar Chili nog niet is opgestuurd. Advocaat Leon van Kleef zegt het nog steeds voor mogelijk te houden dat die moordzaken ‘door de zijdeur af zullen gaan’. Van Kleef: ‘Het is opmerkelijk dat ze een rechtshulpverzoek zeggen klaar te hebben, maar niet opsturen. Misschien schiet het bewijs dat ze tegen Rico voor moorden hebben toch tekort.’

Nederlandse ambtenaren hebben dit jaar overleg gehad met hun Chileense collega’s over het rechtshulpverzoek. Als Chili toestemming geeft voor uitlevering voor moorden dan moet dat land het bewijs dat er ligt wel voldoende vinden. In november ontvangt de rechtbank het “einddossier” in de zaak. Naar verwachting is er dan duidelijkheid voor welke concrete moorden Rico wordt vervolgd. Of niet.

Zie de eerdere berichten:

“Rico de Chileen” mogelijk naar lichter regime

OM legt de kaarten tegen Rico nog niet op tafel (UPDATE)

Geen bewijs voor concrete transporten “Rico”

Wat er vaststaat over Rico (en wat niet)