Voor de rechtbank zwijgt Ron P. (UPDATE)

In de rechtbank in Den Haag is maandag het proces tegen Ronald P. (37) begonnen. De man zou de Rijswijkse Anneke van der Stap in 2005 hebben omgebracht. Rob van H. – de man die zegt dat P. tegenover hem de moord van Van der Stap heeft bekend – moest getuigen. P. zou haar hebben gewurgd in zijn busje, ‘ze stribbelde tegen’.

Volgens Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman op Twitter zou P. ook een tekening van de plaats delict voor Van H. hebben gemaakt, aldus Van H. P. zou nog een tijdje rond hebben gereden met het lichaam. Daarna dumpte hij haar in de bosjes. ‘Met zijn voet duwde hij haar verder uit zicht. Daarbij scheurde haar rok.’

De vader van het vermoorde meisje vroeg om een levenslange straf (‘dat hebben wij ook’). Verder wees hij erop dat zijn dochter nog had geleefd als in de Puttense moordzaak niet eerst twee onschuldige mannen waren vervolgd. 

P. zelf heeft voor de rechtbank gezwegen: ‘Ik ga zeven jaar na dato geen antwoord geven op vragen’, zei hij. P. was onder meer in bezit van de pinpas en de computer van Van der Stap. Daarover wilden de rechters hem ondervragen. P. zou moeten verklaren hoe die spullen bij hem terecht waren gekomen.

Het feit dat hij de spullen in zijn bezit had is één van de belangrijkste elementen in het bewijs. P. heeft al een schriftelijke verklaring over onder meer de pinpas en een harde schijf overgedragen aan de rechtbank. De schijf zou hij van een vriend hebben gekocht zonder dat hij wist dat het de harde schijf van Van der Stap was geweest. Het bankpasje had hij ook van iemand anders gekregen.

Maar dit pasje is wel gebruikt bij een tankstation. En op camerabeelden is te zien dat P. inderdaad daar op 12 juli broodjes en een ijsje kocht. Daarvoor had hij al ontkend het pasje te hebben gebruikt. 

Het stoffelijk overschot van Anneke van der Stap is op 22 juli 2005 gevonden in Rijswijk, P. woonde destijds in de regio. Haar lichaam is in 2009 opgegraven voor nader forensisch onderzoek. In 2010 is P. aangehouden.

Maandag werd helder dat het sporenonderzoek naar dna geen aanwijzingen tegen P. heeft opgeleverd.

Zie ook:

‘Geef mijn zoon levenslang’ 

‘Ron P. bekende moord Anneke’