Politie voorkwam twee liquidaties (UPDATE)

Zoals in een eerdere bericht al aangekondigd zegt de politie Amsterdam de afgelopen weken in twee gevallen een liquidatie voorkomen. In beide gevallen heeft de politie tijdig kunnen ingrijpen waardoor de plannen voor een liquidatie niet konden worden uitgevoerd. Dat is vanmiddag bekend gemaakt.

Beeld: AT5

Knokkestraat

De verschillende verdachten die hiervoor zijn aangehouden, zitten allen in voorlopige hechtenis. Op zondagochtend 1 februari heeft een arrestatieteam in de Knokkestraat in Amsterdam Nieuw-West vier zwaarbewapende criminelen aangehouden. Het viertal, in de leeftijd van 20 en 21 jaar oud, reed in twee personenauto’s. In een van de auto’s werden verschillende automatische vuurwapens aangetroffen. In de Knokkestraat en de omgeving daarvan werden de twee auto’s door het AT klemgereden. Bij het klemrijden van de auto’s stapte één van de verdachten uit met een machinegeweer in zijn handen. Hij werd door het arrestatieteam neergeschoten en is naar een ziekenhuis overgebracht.

Aanhoudingen

Een tweede verdachte vluchtte weg en werd na een korte achtervolging gepakt. Bij de aanhouding heeft een politiehond hem gebeten. Het arrestatieteam hield uiteindelijk alle vier de verdachten aan. Tijdens het klemrijden van een van de auto’s werd een grote pergola omver gereden. De betrokken auto’s zijn in beslag genomen. De vier verdachten zijn woensdag 4 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris die hen in bewaring heeft gesteld. Op maandag 16 februari heeft de raadkamer de gevangenhouding bevolen. De verdachten zaten tot en met donderdagochtend 19 februari in alle beperkingen, wat betekent dat ze met niemand behalve met hun advocaat contact mochten hebben.

Doelgericht onderzoek

De aanhoudingen in de Knokkestraat vonden plaats na een doelgericht onderzoek van een rechercheteam van de afdeling zware criminaliteit. Zij werken onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam. De rechercheurs beschikten over informatie dat men mogelijk van plan was iemand te liquideren. Bij deze liquidatie zou een gestolen BMW gebruikt worden. Die bewuste auto werd door politie opgespoord. De wapens die erin aanwezig waren werden onklaar gemaakt. Toen deze auto door verdachten werd opgehaald, werden diverse politiediensten ingezet. De BMW (type 335d) en een tweede auto reden naar Amsterdam. Zij werden tijdens de rit geobserveerd door de politie. In Amsterdam greep het arrestatieteam in om te voorkomen dat ze hun vermoedelijk geplande delict konden uitvoeren. De aanhouding werd vanuit de lucht gevolgd door politiepersoneel in een politiehelikopter.

Jerrycan

Bij de verdachten werden een pistoolmitrailleur en machinegeweren met bijbehorende munitie aangetroffen. De BMW was voorzien van valse kentekenplaten. Hoewel deze auto een dieselmotor heeft, troffen agenten in de auto een jerrycan met benzine aan. Dit alles bij elkaar doet vermoeden dat de mannen van plan waren een zeer ernstig misdrijf te gaan plegen en vervolgens de auto in brand te steken. Mogelijk was het doelwit eerder gewaarschuwd. De politie denkt dat de verdachten alleen de uitvoerders van de liquidatie zijn. De opdrachtgevers hoopt de politie later op te kunnen pakken.

Bekenden

Alle vier de verdachten, drie uit Amsterdam en één uit Almere, zijn ondanks hun jonge leeftijd, bekenden van politie en OM. Opvallend is dat ze tot nu toe niet gekoppeld konden worden aan zware criminaliteit. Twee van hen waren vrijdag 30 januari vrijgelaten nadat ze hadden vastgezeten voor een inbraak. Het onderzoek loopt nog gang en ook wordt onderzocht of deze verdachten betrokken zijn bij eerder gepleegde misdrijven. De aangetroffen automatische vuurwapens en munitie worden nader onderzocht. Hierbij zullen ook schiettesten worden uitgevoerd om na te gaan of deze wapens bij eerdere misdrijven zijn gebruikt.

Verstoren

Onlangs is er nog een aantal verdachten aangehouden met gebruiksklare vuurwapens. Politie en OM hebben aanwijzingen dat ook die aangehouden personen van plan waren een liquidatie uit te voeren. Door ze tijdig aan te houden, lijkt ook die liquidatie voorkomen. Het beleid van de Amsterdamse driehoek is om niet alleen op te sporen maar ook tegen te houden en te verstoren.

Gewaarschuwd

Rechercheofficier Jeroen van Berkel van Arrondissementsparket Amsterdam: ‘De afgelopen tijd zijn er in en rond Amsterdam diverse wapenvondsten gedaan en aanhoudingen verricht. Politie en OM reageren alert op signalen die in de richting van wapenbezit wijzen. Verdachten van vuurwapenbezit worden altijd voorgeleid aan de rechter-commissaris en de officier van justitie zal in die gevallen altijd een onvoorwaardelijke celstraf eisen.’