Voormalige Posbank-verdachte eist vergoeding

Bernard K., die in 2008 onterecht vast heeft gezeten voor de moord op Alex Wiegmink (foto links), eist eerherstel en een schadevergoeding. Dat zegt hij in gesprek met Crimesite. Bernard K. werd destijds opgepakt na een valse verklaring van zijn zus.

Door Vincent Verweij

De Posbank-moord werd deze week opgelost door de arrestatie van twee mannen uit Brabant. Een van hen legde een bekentenis af.

Tips

In 2008 werd Bernard K. opgepakt, een hondentrainer uit Arnhem. Aanleiding was een anonieme tip van iemand die beweerde dat Bernard de moord tegenover hem had bekend. Vervolgens verscheen Bernard’s zus Willy in het misdaadprogramma van Peter R. de Vries, waarin ze beweerde dat ook zij van hem een bekentenis van de moord had gehoord (video hieronder, tijdcode 25’15).

Vals

De verklaring bleek vals. Zijn zus had uit rancune en geldnood de bekentenis van haar broer verzonnen, zegt Bernard K. tegen Crimesite:

Mijn zus heeft dit kletsverhaal verteld en vervolgens mijn vrouw afgeperst. Voor 25.000 euro zou ze haar verklaring weer intrekken. Justitie wist dit, want er zijn tapgesprekken van. Toch arresteerden ze me.

Na drie maanden liet het Openbaar Ministerie Bernard K. weer gaan. Hij wil nu een schadevergoeding eisen wegens de aantasting van zijn eer en goede naam.

Justitie, Peter R. de Vries en de broer van Wiegmink hebben me allemaal vals beschuldigd. Ze hebben mijn leven kapot gemaakt. Zelfs nadat ik was vrijgelaten, hield Peter Wiegmink vol dat ik de dader was. Terwijl er ook geen DNA-match was. Ik ben blij dat de echte daders nu gepakt zijn en ik wil nu genoegdoening. Vanmiddag spreek ik erover met mijn advocaat.

Advocaat

Jori Schadd, de Arnhemse advocaat van Bernard K. bevestigt dat er vanmiddag gesproken zal worden over de vervolgstappen en dat ook een schadevergoeding overwogen wordt. Wie er voor de reputatieschade moet opdraaien, is nog niet duidelijk.

Mijn client is drie maanden onterecht vast gezet op basis van geroddel. De vraag voor mij is of Justitie de verdachten die nu opgepakt zijn, al in 2008 op het oog had. Dat zou de zaak nog erger maken. We willen de onderste steen boven.

Zie ook:

De valstrikken van Opsporing Verzocht

‘Hij kon er niet meer mee leven’

Twee aanhoudingen voor Posbank-moord

Doorbraak verwacht in Posbankmoord