Voortvluchtige Brit aangehouden door BBC-repo (VIDEO)

Dinsdagmiddag is op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam de 41-jarige voortvluchtige Terrence Andrew Earle (41) aangehouden. De aanhouding van de Brit was het direct gevolg van opnamen die gemaakt werden door een BBC-ploeg die een documentaire maakt over voortvluchtige Britten in Spanje en Amsterdam.

Rechercheur

Tijdens het maken van omgevingsbeelden op de Nieuwezijds Voorburgwal liepen er drie Britten door het beeld van de camera. Een van de politiemensen in burger die een quote zou geven voor de BBC herkende één van hen als iemand die regelmatig in contact stond met Britse voortvluchtige criminelen. Samen met een vrouwelijke collega volgde de politieman het drietal en namen contact op met andere politiemensen in burger en uniform.

Parkeergarage

De drie Britten stapten in een parkeergarage in een auto en wilden wegrijden. Op dat moment besloten de politiemensen een controle in te stellen omdat één van hen gelijkenis vertoonde met Terrence Earle. Onderzoek wees uit dat één van hen een bekende Britse crimineel was en dat de autoriteiten van Groot-Brittanië hem zochten in verband met smokkel van drugs. Een toevallig aanwezige freelance cameraman heeft de aanhouding gefilmd. De aangehouden man zit vast op een politiebureau en wordt overgedragen aan een officier van justitie. De overleveringsprocedure zal worden gestart omdat Groot-Brittannië tegen Earle een Europees aanhoudingsbevel (EAB) heeft uitgevaardigd.