Voortvluchtige Brit aangehouden in Amsterdam

De politie heeft vorige week opnieuw een voortvluchtige Brit aangehouden in Amsterdam. Hij had een vals Iers paspoort op zak en wordt gezocht door zowel de Britse als de Spaanse autoriteiten in verband met drugshandel. De man werd opgepakt nadat hij sprak met een man en direct daarna deed alsof ze elkaar niet kenden.

De agenten vonden dat verdacht en vroegen om de paspoort van de mannen. Een van hen had een Iers paspoort, waarop een andere kleur ogen en lengte stond dan de man in werkelijkheid had.

Harddrugs en cannabis

Daarop zijn vingerafdrukken van de mannen afgenomen en verspreid onder opsporingsdiensten in Nederland en het buitenland. Al snel bleek dat de man in Groot-Brittannië wordt gezocht in verband met de handel in harddrugs. De Spaanse politie zoekt de Brit in verband met grootschalige handel in cannabis.

De man is overgebracht naar het politiebureau, maar wilde daar geen vragen meer beantwoorden. Hij zegt dat hij de persoon op het paspoort is.

Tweede Brit in een week

Vorige week werd al een andere Brit opgepakt in Amsterdam. Ook hij wordt verdacht van drugshandel; hij werd herkend door een agent die toevallig in de tram zat. Hij zag in een café dat de tram passeerde de Brit, die hij dacht te herkennen. Hij stapte uit en hoorde hem inderdaad Engels spreken.

De agent heeft daarop collega’s ingeschakeld die de man oppakten. Britten die worden gezocht duiken graag onder in Amsterdam; er worden regelmatig Britten opgepakt in de hoofdstad. Ze kunnen er relatief makkelijk aan woonruimte komen. Eerst weken Britten graag uit naar Spanje, maar daar loopt een speciaal opsporingsprogramma. Iets dergelijks is inmiddels ook in Nederland ingevoerd.