Voortvluchtige crimineel veranderde vingerafdrukken

In Spanje heeft de Nationale Politie woensdag in Getafe, een voorstad van Madrid, een man aangehouden die vijftien jaar voortvluchtig was. Om identificatie te voorkomen had hij zijn vingerafdrukken gemodificeerd en een haarimplantatie ondergaan.

Peruaanse burger

Zijn vingerafdrukken waren veranderd door huidimplantaten. Dat was kennelijk niet voldoende om uit de handen van de Spaanse justitie te blijven. Er liepen arrestatiebevelen in vier drugszaken tegen de man. En voor twee van zijn bekende identiteiten waren signaleringen uitgegaan. Hij bezat de identiteit van een Peruaanse burger en van een Kroatische man, allebei bestaande personen.

Pgp-telefoons

Hoe Manuel Miranda Velasco uiteindelijk tegen de lamp gelopen is heeft de politie niet bekend gemaakt. Spaanse media schrijven dat de politie hem op het spoor kwam door telecom-gegevens. De man werd enige tijd in de gaten gehouden. Rechercheurs constateerden dat hij de afgelopen tijd verschillende malen naar Marokko reisde, mogelijk in verband met drugstransporten. Toen hij werd aangehouden had hij twee pgp-telefoons op zak.

Miranda Velasco wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij een cocaïnetransport dat is onderschept voor de kust van Frans Guyana.

Sito Miñanco

Manuel Miranda Velasco werd in 2001 aangehouden voor cokesmokkel met scheepjes voor de kust van Galicië. In 2007 is hij veroordeeld voor smokkel van 2.197 kilo cocaïne die op een vissersboot werd aangetroffen.

Hij was medeverdachte in onderzoeken naar de beruchte Spaanse drugsmokkelaar “Sito Miñanco“, een crimineel uit het vissersmilieu in Galicië. Die laatste had weer contact de zaak van het megatransport waar Nederlanders vorig jaar mee zijn gepakt:

Zo liep het onderzoek naar de Nederlanders en de 6,5 ton coke (UPDATE)