Voortvluchtige Ier opgepakt in Amsterdam

Een voortvluchtige Ierse crimineel is vrijdagmiddag door de Amsterdamse politie bij een scootercontrole op de Admiraal de Ruijterweg gearresteerd. De 33-jarige Ier wordt verdacht van betrokkenheid bij een poging tot een gewapende overval op een geldloper van een waardetransportbedrijf in het Ierse Lucan. Een van de overvallers overleed tijdens de overval na neergeschoten te zijn door de politie. Twee andere verdachten zijn in deze zaak veroordeeld tot 10 en 16 jaar cel.

Onderzoek

De zaak kwam aan het licht toen informatie gevonden werd tijdens een onderzoek naar een woningbemiddelingskantoor. Daarbij stuitte onderzoekers op informatie van een Ierse man. Uit onderzoek bleek dat hij gebruikmaakte van een frauduleus verkregen paspoort. De foto op het paspoort werd naar de Ierse autoriteiten gestuurd. Zij stelden vast dat het om de voortvluchtige crimineel ging.

Aanhoudingsbevel

Daaropvolgend werd een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven door de Ierse autoriteiten. Tijdens de scootercontrole vorige week vrijdag identificeerde de Ier zich met het frauduleuze paspoort. Na controle bij de afdeling Zware Criminaliteit en checken van de foto door het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) kon vastgesteld worden dat het om de voortvluchtige Ier ging. Hij is aangehouden en wordt maandag voorgeleid.