Voortvluchtige Italiaan ‘van ‘Ndrangehta’ gepakt

Een rechercheteam heeft op het Waterlooplein in Amsterdam op 7 september een voortvluchtige Italiaan aangehouden. Dat maakte de politie donderdagochtend bekend. De Italiaanse autoriteiten zochten de 33-jarige verdachte in verband met het lidmaatschap van de ‘Ndrangheta.

Overlevering

Hij wordt ook verdacht van handel in drugs. Er liep een Europees Aanhoudingsbevel. De man is inmiddels voorgeleid voor een officier van justitie van het parket Amsterdam. Hij wacht nu op de beslissing van de rechtbank Amsterdam over zijn overlevering naar Italië, en verblijft hij in een huis van bewaring.

De ‘Ndrangheta is een op families gebaseerd maffianetwerk met thuisbasis in de Zuid-Italiaanse streek Calabrië.

Tips

De Amsterdamse recherche kreeg ‘via informatiekanalen’ tips door dat de Italiaan zich mogelijk in Amsterdam zou ophouden. Een rechercheteam van de Dienst Regionale Recherche kreeg het onderzoek toebedeeld. Ze kregen al vrij snel zicht op een woning in de Valkenburgerstraat en namen die onder observatie.

Vanuit Italië waren twee rechercheurs van de Carabinieri overgevlogen om meer informatie aan te leveren en getuige te zijn van een eventuele arrestatie. Samen met politiemensen in burger werd de voortvluchtige aangehouden toen hij de woning verliet. Dat gebeurde op het Waterlooplein.

De Nationale Politie werkt sinds kort permanent met een nieuw team minimaal drie man op informatie-uitwisseling over maffiagroepen samen met de Italiaanse politie.

Zie ook:

Statistieken over de maffia zijn er niet