Voortvluchtige Nederlander in Spanje opgepakt voor Brabants cocaïnelab

De politie heeft maandag een 38-jarige Nederlander aangehouden in zijn woning in Spanje op verdenking van de productie en handel in harddrugs. Naast het huis van de man in Spanje werden vandaag ook nog twee woningen in Eindhoven en Yerseke doorzocht, aldus de politie.

Woonwijk

In oktober 2020 werd een cocaïnelab aangetroffen in een garage middenin een woonwijk in het Brabantse dorp Luyksgestel. Daarbij hield de politie drie verdachten: twee van 35 en 23 jaar uit Luyksgestel en één 25-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats.

Gekraakte chats

Uit een groot aantal ontsleutelde chatberichten van Encrochat, Sky-ECC en Anom bleek dat een 38-jarige verdachte vermoedelijk betrokken was bij het eerder opgerolde lab in Luyksgestel. Uit verder onderzoek bleek volgens de politie dat de man zich vermoedelijk op grote schaal bezighoudt met de handel in en productie van harddrugs. Ook wordt hij verdacht van witwassen.

Buitenland

Uit onderzoek van de politie bleek dat de Nederlander niet meer in ons land verbleef en zich schuilhield in het buitenland. Door samenwerking met de Spaanse autoriteiten werd hij uiteindelijk opgespoord in Spanje waar hij maandag werd aangehouden.

Op twee woningen die de man bezit, in Yerseke en Helmond, is beslag gelegd in verband met mogelijk wederrechtelijk voordeel verkregen uit de drugs- en witwasdelicten.