‘Voortvluchtige pedo opgespoord’

De voortvluchtige Nederlandse pedoseksueel Richard B. is dinsdag op de Filipijnen gearresteerd. Dat meldt De Telegraaf. Politie en justitie zouden al jaren naar B., die in Nederland nog een straf moet uitzitten voor misbruik van jonge kinderen, op zoek zijn. Misdaadverslaggever John van den Heuvel (foto) spoorde B. op voor zijn nieuwe tv-programma.

Richard B. zou zich jaren hebben schuil gehouden in de stad Cebu, op een uur vliegen van hoofdstad Manilla op de Filipijnen.

Voor zijn nieuwe tv-programma "Op de vlucht" ging misdaadverslaggever John van den heuvel op zoek naar de pedoseksueel. B. vluchtte in 2009 naar de Filipijnen om een lange celstraf te ontlopen, meldt De Telegraaf woensdag. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met de Filipijnen.

Dinsdag is B. gearresteerd in het Aziatische land en hij zal toch worden overgeleverd aan Nederland. Dat komt omdat zijn paspoort niet meer geldig was. Van den Heuvel zegt daarover in De Telegraaf: 'We wisten dat Blom zeer alert was. Met hulp van een lokale undercoveragent konden we hem in een sloppenwijk traceren. Toen we ook ontdekten dat zijn paspoort op 17 februari verliep, lukte het om hem ondanks het ontbreken van een uitleveringsverdrag in Nederland te krijgen. Goed overleg met de Filipijnse politie en de zeer betrokken politieliaison van de Nederlandse ambassade leidden gisteren tot dit resultaat.'