Voortvluchtige criminelen krijgen soms uitkering

Tientallen voortvluchtige personen die een celstraf hebben openstaan krijgen een uitkering, zo schrijft RTL Nieuws. Het gaat om uitkeringen van sociale diensten en het UWV. Sinds 2011 probeert de regering hier en einde aan te maken, maar dat is nog niet helemaal gelukt.

Maanden

Oorzaak is dat het beëindigen van een uitkering soms maanden duurt. Het komt ook voor dat veroordeelden hun uitkering via de rechter opeisen. RTL Nieuws wist dertien zaken te achterhalen waarin rechters aan een sociale dienst of het UWV opdroegen dat een uitkering toch moest worden doorbetaald en ingehouden uitkering moest worden teruggeven.

Niet thuis

Rechters vinden soms dat het niet uitzitten van een straf onvoldoende reden is om een uitkering stop te zetten. Bewezen moet zijn dat een veroordeelde de straf ook echt bewust probeert te ontlopen. Een enkele melding dat een in het opsporingsregister gesignaleerde betrokkene niet thuis is aangetroffen door de politie is niet voldoende. Dat oordeelde onlangs de Centrale Raad voor Beroep, de hoogste rechter in uitkeringskwesties.