Voorwaardelijk ontslag om fatale arrestatie

Twee agenten die de arrestatie uitvoerden waarbij Arubaan Mitch Henriquez (42) om het leven kwam zijn door de politie gestraft met een voorwaardelijk ontslag. Dat betekent dat ze definitief worden ontslagen als ze opnieuw in de fout gaan binnen een proeftijd van een jaar.

Bewusteloos

Bovendien is het hen voorlopig niet toegestaan op straat geweldsmiddelen toe te passen. Ze krijgen ook een nieuwe training en certificatie hiervoor.

Uitgangspunt van de politie is dat de agenten Henriquez niet bewust hebben willen doden. In oktober werd bekend dat de voormalige korpschef Gerard Bouman de vijf betrokken agenten de garantie gaf dat ze hun baan zouden behouden.

De Arubaan Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie op 27 juni 2015 in het ziekenhuis aan de gevolgen van zuurstofgebrek. Vijf agenten hadden hem hardhandig onder controle gebracht, met onder meer een nekklem. Ook werd pepperspray bij Henriquez in het gezicht gespoten. Hij was bewusteloos toen hij in een politiebusje werd gesleept. Er werd niet direct een ambulance gebeld.

Strafzaak

Uit intern onderzoek van de politie kwam al naar voren dat één van de vijf agenten zich schuldig maakte aan plichtsverzuim en de andere vier aan ernstig plichtsverzuim. Op basis van die conclusies is de politie in Den Haag tot het besluit van voorwaardelijk ontslag voor twee agenten gekomen. Tegen hen volgt volgend jaar ook nog een strafzaak wegens mishandeling met de dood tot gevolg.

Zie ook:

Belangenverstrengeling dreigt in nekklemzaak

Henriquez ‘gigantisch’ mishandeld (VIDEO)

Politie mag nekklem blijven gebruiken