Voorwaardelijke straf voor wurgen Mitch

Donderdag heeft de Haagse rechtbank twee agenten veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor mishandeling van Mitch Henriquez die die diens dood als gevolg heeft gehad.

Dood

De rechtbank constateert dat het geweld dat de agenten op 27 juni 2015 op het muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark te Den Haag tijdens de aanhouding van Henriquez hebben gebruikt te ver ging. De krachtige nekklem heeft al dan niet in combinatie met een stress, de dood van Henriquez als gevolg gehad. Nader onderzoek door deskundigen vindt de rechtbank niet zinvol, omdat de verwachting is dat er verschillende meningen over de doodsoorzaak van Henriquez zullen blijven bestaan.

Verantwoordelijk

De agenten zijn in ieder geval schuldig zijn aan mishandeling van Henriquez. Het geweld dat zij tegen hem hebben gebruikt, was onrechtmatig. De rechtbank kan de doodsoorzaak niet vaststelen omdat deskundigen het hierover niet eens zijn geworden. Maar de rechtbank overweegt wel dat Henriquez zonder de nekklem zeer waarschijnlijk niet was overleden. Dit wordt de beide agenten, die bewust hebben samengewerkt, toegerekend. Zij zijn dus verantwoordelijk voor de dood van Henriquez.

Bijzondere omstandigheden

De rechtbank vindt dat de samenleving geweld van de politie mag verwachten indien dat noodzakelijk is maar ook dat dit geweld aan grenzen is gebonden.

De rechtbank houdt rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden in deze zaak: het gaat om politieagenten die in moeilijke situaties moeten optreden en die daarbij ook zo nodig hun eigen lichaam in de strijd moeten gooien. Agenten kunnen er niet voor kiezen (gevaarlijke) situaties maar zo te laten als ze zijn en moeten in korte tijd beslissingen nemen, aldus de rechtbank. Ook op de verdachte agenten heeft de zaak grote impact gehad. Daarom legt de rechtbank aan de agenten een voorwaardelijke straf van zes maanden op.

Zie ook:

‘Mitch Henriquez niet overleden aan stress’

Redenering OM in Zaak-Henriquez: ‘onnavolgbaar’

OM eist geen straf in Zaak-Henriquez