Voorzitter Fenerbahçe kocht wedstrijden

Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim is veroordeeld tot zes jaar en drie maanden cel voor matchfixing. Yildirim wordt ervan verdacht een landskampioenschap van Fenerbahçe te hebben gekocht. Naast Yildirim zijn ook zeven andere verdachten veroordeeld, waaronder de voormalig voorzitter van de club Giresunspor. In Turkije loopt een groot onderzoek naar omkoping in de voetbalcompetitie.

 

De voorzitter zou de leiding geven aan een criminele organisatie die winst wil maken door wedstrijden om te kopen. Hij zou vorig jaar ten minste vijf wedstrijden van Fenerbahçe hebben gemanipuleerd.

Yildirim werd vrijgelaten omdat hij al een jaar heeft vastgezeten. Een hogere rechtbank besluit of hij de andere vijf jaar en drie maanden moet uitzitten. De voorzitter gaat waarschijnlijk in hoger beroep, omdat de rechter ook heeft besloten dat hij geen voorzitter meer mag zijn.

In het onderzoek zijn 93 verdachten vastgezet, waaronder spelers, trainers en scheidsrechters. Twee maanden geleden werden zestien clubs vrijgesproken in het omkoopschandaal. Yildirim staat symbool voor alles wat er mis zou zijn in de Turkse competitie, maar de voetbalclub wil hem graag behouden. Yildirim werd enige tijd geleden opnieuw gekozen tot voorzitter, ondanks dat hij toen al vast zat op verdenking van matchfixing.