Vorig jaar 260 geweldsincidenten in de bajes (UPDATE)

Vier gevangenisbewaarders – PIW’ers  – hebben in De Telegraaf een boekje opengedaan over geweld waar ze mee te maken krijgen. Volgens de krant werken ze in diverse locaties van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Er waren in 2015 in gevangenissen 260 meldingen van geweldsincidenten.

Onberekenbaar

Meerdere malen per week zijn er in Nederlandse inrichtingen problemen met criminelen van allerlei aard. Bijvoorbeeld opgepakte junks, mensen met geestelijke problemen of gewelddadig ingestelde jongeren zijn vaak onberekenbaar en agressief. Er zijn bedreigingen en soms aanvallen met geïmproviseerde wapens.

De cijfers komen van Justitie na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Volgens een bron in het gevangeniswezen is het werkelijke aantal incidenten vele malen hoger doordat de meeste incidenten niet leiden tot een formele registratie. De bron: ‘dat aantal van 260 kan in een jaar al in één gevangenis worden bereikt.’

Geen wapens

De PIW’ers willen geen wapens gaan dragen. Die kunnen worden afgepakt door gedetineerden en tegen hen worden gebruikt. Ze hebben alleen handboeien en het mobiele alarmsysteem,’ het beste veiligheidsmiddel van allemaal’.

Ze pleiten er ook voor dat de politie betere en gedetailleerdere informatie over verdachten aanlevert zodat als dat nodig is bepaalde mensen beter kunnen worden begeleid en voorzichtiger benaderd.