Vorming Nationale Politie onder druk

De reorganisatie van de politie dreigt te mislukken. De Centrale Ondernemingsraad heeft vrijdag een negatief advies afgegeven over de vorming van de Nationale Politie, terwijl de cruciale fase in de reorganisatie in januari zou worden gestart.

In januari zouden de basisteams en de districtsrecherche beginnen, die een cruciale rol in de nieuwe politieorganisatie spelen. Maar volgens de Centrale Ondernemingsraad kan dat niet doorgaan. De problemen rond de Nationale Politie zijn daarvoor te groot. Zo zijn er te weinig teamchefs benoemd en hebben sommige regio’s een personeelstekort.

Volgens Frank Giltay van de raad is er niet genoeg budget om de reorganisatie te kunnen voltooien. Er is 230 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar Giltay denkt dat er veel meer nodig is. Ook is er te veel onzekerheid voor het personeel, omdat een deel nog niet weet in welk team hij of zij terechtkomt.

Ook zijn er grote problemen met onderbezetting. De ict-afdeling van de politie heeft bijvoorbeeld een bezetting van zo’n 50 procent.

De Centrale Ondernemingsraad heeft een lijst met voorwaarden aan de korpschef gestuurd. Giltay zegt binnen een paar dagen reactie te verwachten; over twee weken wordt een definitieve beslissing te nemen.