Vrachtauto vol chemicaliën in brand

Op de Offenbachlaan in Eindhoven is zondagochtend een vrachtwagen vol met chemicaliën in brand gezet. De vrachtauto stond vlakbij een flat en uit voorzorg werden daarom bewoners geëvacueerd. De recherche is een onderzoek gestart.

Zoutzuurgassen

Even voor 6.30 kwam de melding over de brand bij de Eindhovense politie binnen. De vrachtauto bleek vol te staan met chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Door de brand kwamen zoutzuurgassen vrij die een groot gevaar voor omwonenden vormden. Uit voorzorg werden zo’n twintig bewoners uit twaalf appartementen geëvacueerd. Ze kunnen tijdelijk terecht in een buurthuis, even verderop.

Nog een vrachtauto

Opvallend is dat er zaterdagavond ook al een vrachtauto met chemicaliën werd ontdekt op de Offenbachlaan. Dat gebeurde op ongeveer 200 meter van de plek waar later de brand werd gesticht. Tegen middernacht werd de politie gewaarschuwd omdat er een chemisch goedje uit een vrachtauto zou lekken. Het bleek te gaan om xtc-afval. Ook dat voertuig was volgeladen met vaten en jerrycans. De recherche vermoedt een verband tussen beide zaken en is een onderzoek begonnen naar de dumpingen en de brand.

“Levensgevaarlijk”

Burgemeester John Jorritsma reageert geschokt op de brand in de buurt van de flat: “Dit is een levensgevaarlijke actie van idioten in de drugsscene. Volstrekt roekeloos met grote risico’s voor omwonenden.” Jorritsma brengt zondag een bezoek aan de locatie. Politiechef Frans Heeres sluit zich aan bij de woorden van Jorritsma: “De brutaliteit van deze criminelen is onacceptabel. Wij zullen er alles aan doen om ze te pakken,” zo zegt hij in een eerste reactie.