Vragen bij nieuwe Holleeder-tape

Willem Holleeder heeft in een heimelijk opgenomen gesprek gezegd dat botenhandelaar Robert ter Haak de locatie van Cor van Hout heeft weggetipt op de dag van zijn liquidatie. Dat schrijft NRC vandaag. Maar hoe logisch is dat? Ter Haak kwam zelf ook om het leven bij die aanslag.

Door Vincent Verweij

 

Robert ter Haak had op 24 januari 2003 een lunchafspraak met Cor van Hout in restaurant Royal San Kong in Amstelveen. Na de lunch stappen de twee naar buiten en staan ze nog even te praten op de stoep. Op dat moment verschijnt er een rode motorfiets met daarop twee mannen. De achterste man opent het vuur, waarbij Van Hout vrijwel onmiddelijk overlijdt en Ter Haak twee weken later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Holleeder

Het gesprek tussen Holleeder en zijn zus is begin maart van dit jaar in de gevangenis opgenomen door Astrid, die zichzelf had voorzien van geheime afluisterapparatuur. Astrid zegt dat ze had begrepen dat ‘Bassie’, de chauffeur van Cor, hem had weggetipt. Willem Holleeder zegt dan:

Zo is het niet gegaan. Het was Ter Haak.

Holleeder zou Ter Haak via een tussenpersoon hebben benaderd.

Onlogisch

Het is moeilijk voor te stellen dat Robert ter Haak inderdaad dubbelspel speelde, door Cor van Hout naar de lunchafspraak te lokken in opdracht van Holleeder. Waarom blijft hij dan naast Van Hout op straat staan, terwijl hij weet dat die zal worden geliquideerd? Waarom zou hij het risico willen lopen zelf geraakt te worden in een spervuur van kogels? Wat ook daadwerkelijk gebeurde.

Drukke man

Vreemd is ook de opmerking van Astrid Holleeder. Ze zegt in het opgenomen gesprek dat chauffeur ‘Bassie’ de verrader zou zijn en dat Fred Ros dat gezegd zou hebben. Maar Fred Ros heeft dat helemaal niet verklaard. Dit is wat hij tegen de politie zei:

Er is iemand in de buurt van hem, die hem weggetipt heeft en die heeft 200.000 euro gekregen. En die persoon is niet zo groot en een beetje druk. Op het moment dat het gebeurd is, reageerde die op TV heel druk en rende, of wat dan ook, na de liquidatie.

Toen deze opmerking naar buiten kwam, via het boek ‘Moordmakelaar‘, voelde de familie Van Hout zich beledigd door Ros, omdat erin gesuggereerd werd dat Ad van Hout, de broer van Cor, degene was die hem had weggetipt. Ad van Hout was op de dag van de liquidatie in de buurt aan het werk. Hij was snel ter plaatse en op onderstaande tv-beelden (na 40 seconden) is te zien dat hij zeer overstuur en druk was. Hij is de man die op de camera afloopt en onder het afzetlint door gaat. Hij heeft een klein postuur, in tegenstelling tot ‘Bassie’ die fors is.

Crimesite vroeg onlangs nog aan Ad van Hout zelf wat hij van deze beschuldiging vond. ‘Belachelijk’, volgens hem. Hij was zeer close met zijn broer. Ad van Hout zag het als een poging van Ros om doelbewust verwarring te stichten en zijn eigen rol te verdoezelen.

Observatie

Want het is maar zeer de vraag of Cor van Hout überhaupt is weggetipt. Een veel aannemelijker scenario, is dat hij enkele dagen geobserveerd is door Fred Ros en Jesse Remmers. De twee zijn op de avond voor de liquidatie bij toeval aangehouden op de Albert Cuypstraat in Amsterdam, terwijl Cor van Hout om de hoek verbleef bij zijn vriendin. De volgende ochtend is een man die sprekend lijkt op Jesse Remmers, door een getuige gezien in een BMW op honderd meter van het Chinese restaurant. De bestuurder van de rode motorfiets is later door een tweede getuige in een FOSLO-confrontatie, herkend als Fred Ros. Het lijkt erop dat Van Hout ouderwets is ‘afgelegd’ en er helemaal geen tipgever aan te pas is gekomen.