Twee daders bij liquidatie Brisban

De politie heeft dinsdagavond in het programma Opsporing Verzocht laten weten dat er twee man betrokken zijn geweest bij de moord op Patrick Brisban op 2 december 2012 in Diemen. In de nacht van 29 op 30 november hebben de daders waarschijnlijk ook al zitten wachten. Hun auto, een Volvo V70, stond geparkeerd op een parkeerplaats tegenover de woning. De auto bleef tot 05:43 uur staan wachten, maar Brisban kwam die nacht niet thuis. Van één van de mogelijke daders is een compositietekening verspreid. 

Patrick Brisban (40) werd in zijn auto geliquideerd op de oprit van zijn woning aan de Rietzangerweg in Diemen-Noord. Toen hij werd gevonden hing hij rechtop in de veiligheidsriemen van zijn auto. De moord werd gefilmd door bewakingscamera’s. Het gebeurde rond 05.20. Waarschijnlijk hebben de daders 6,5 uur in hun V70 zitten wachten. Toen Brisban zijn oprit was opgereden stapte één van hen uit en schoot Brisban schuin van achteren dood.

Amsterdammer Patrick Brisban had ooit een café tegenover het oude Ajax-stadion aan de Middenweg. Hij liet een vriendin en twee jonge kinderen na. Hij was een bekende van de politie en een doorgewinterde drugscrimineel. Volgens de politie is hij in 2011 aangehouden voor een onderzoek in België naar internationale cocaïnehandel via de haven van Antwerpen en zou contacten hebben onderhouden in Zuid-Amerika.

La Bastille

Op zaterdagavond 1 december bezocht Brisban eerst een feest in sportcentrum Special Sports in Amstelveen. Rond 00.30 uur reed in hij in een zwarte Passat met een jongen en een meisje mee naar het Rembrandtplein. Hij zou hebben gegeten en gedronken en in de Bastille zijn geweest.

Om ongeveer 03.00 bezochten Patrick Brisban en zijn twee metgezellen een seksclub in Amsterdam-Oost. Na een kleine twee uur vertrekken ze daar en levert Brisban zijn gezelschap thuis af in Amstelveen. Zelf rijdt hij door naar zijn eigen huis in Diemen, waar hij om exact 05.19 uur zijn oprit oprijdt en wordt doodgeschoten. Zijn vriendin vindt hem pas uren later dood achter het stuur.

De schutter zat in een donkerkleurige of zwarte Volvo V70 van het bouwjaar 2005-2008 met een kenteken beginnend met 57.

Containerzegel

Er zijn in de auto van Patrick Brisban een drietal zaken gevonden die volgens de politie belangrijke aanknopingspunten zouden kunnen zijn. Onder andere is dat een autosleutel die toebehoort aan een titanzilveren metallic BMW 320D met het Belgische kenteken 1-CRE-575. De auto staat op naam van een autoleasebedrijf in Antwerpen. De politie wil heel graag weten waar die BMW nu is en waarom Patrick Brisban de sleutel van die auto in zijn bezit had.

Verder lag er in de zwarte Volkswagen Passat van Brisban een verbroken zegel die voor containers worden gebruikt. De politie is geïnteresseerd in de herkomst van dit specifieke zegel. Het is van One Seal met het nummer 07 47 2907. Verder lag in de auto een notitie gevonden met aantekeningen. Er staan namen op, auto’s en bedragen.

De politie vermoedt dat de aantekeningen betrekking hebben op recente criminele activiteiten van Brisban. De politie wil weten wie bedoeld wordt met “Hil”, “Joker” en “Miss” en “Bertus”.

Beige Audi A3

Op donderdag 13 december, elf dagen na de dood van Patrick Brisban, werd er op het Kantershof in Amsterdam-Zuidoost een beigekleurige Audi A3 Sportback gevonden. Deze Audi blijkt op 12 oktober 2012 gestolen te zijn bij een woninginbraak aan de Roelenengweg in het Gelderse Voorthuizen. Bij die inbraak werd ook een zwarte Volvo V70 gestolen. En dat is vermoedelijk de Volvo die is gebruikt bij de liquidatie.

De man die de beige Audi achterliet op het Kantershof in Amsterdam-Zuidoost is blank en vermoedelijk begin 40 jaar, 1.90-1.95 m lang en heeft een tenger postuur en een verzorgd uiterlijk. Zijn haar was donkerblond en hij droeg een licht/bruinachtige jas of trui.

Op de Audi zaten, toen hij gestolen werd, de oorspronkelijke kentekenplaten 99-JVS-8. Met dat kenteken is tot 17 oktober rondgereden in zeker Diemen en mogelijk Breda. Die dag gingen er andere, gestolen platen op en reed de auto tot en met dat hij werd teruggevonden met het kenteken 94-SV-SF in tenminste Breda, De Meern bij Utrecht, Rotterdam en in de nacht van de liquidatie was de Audi in elk geval in Amsterdam.

Lees ook:

Geliquideerd en toch voor de rechter

Brisban zou moeten voorkomen in België

Schutter Diemen wachtte uren (UPDATE)

Liquidatie in Diemen-Noord (UPDATE)