Vragen over Peter de Vries in zaak dubbele moord

Advocaat Paul van Vugt wil meer duidelijkheid over hoe misdaadverslaggever Peter de Vries aan de dossierstukken is gekomen over de dubbele moord op Fouad Bendella en Karim Fourkour in 2006. De twee jongens werden in Venray vermoord, mogelijk nadat ze bij een wietkwekerij hadden ingebroken. Van Vugt verdedigt een van de twee hoofdverdachten.

Bendella en Fourkour, destijds 19 en 23 jaar oud, hadden kennissen laten weten dat ze een wietkwekerij gingen beroven. Toen de twee niet terugkwamen, gingen een broer en een vriend bij de kwekerij kijken. Ze vonden een grote plas bloed, Bendella en Fourkour bleken verdwenen. Hun lichamen zijn nooit gevonden, maar de politie gaat ervan uit dat ze vermoord zijn.

Lekte het OM?

De Vries maakte een uitzending over de dubbele moord, waarin dossierstukken werden uitgelicht die de advocaten van de twee verdachten niet hebben gezien. Van Vugt denkt dat het Openbaar Ministerie de stukken heeft gelekt en wil daarom van De Vries weten hoe hij aan de dossiers kwam. De advocaat overweegt om De Vries als getuige op te roepen, meldt dagblad De Limburger.

Tips na de uitzending

Het OM ontkent dat zij de stukken aan De Vries heeft overhandigd. Het OM zegt wel dat ze heeft meegewerkt aan de uitzending en heeft aangeboden om nog eens kritisch naar de uitzending te kijken.

Na de uitzending van De Vries kreeg de politie tips binnen. De rechtbank oordeelde dat die tips eerst onderzocht moesten worden en dat daarom de voorlopige hechtenis van Geert G. en Lau G., de twee verdachten, niet werd opgeheven.

Opnieuw getuigen verhoren

Het OM verzocht bij de zitting vrijdagmorgen Geert G. en Lau G. daarnaast om bij de inhoudelijke behandeling van de zaak wel aanwezig te zijn. De twee verdachten waren tot nu toe bij elke zitting afwezig. Het OM wil dat de rechtbank kan zien hoe de verdachten op het bewijsmateriaal reageren en hoe de twee communiceren.

De rechtbank heeft daarnaast besloten om drie getuigen opnieuw te horen. Geert G. en Lau G. werden ook verdacht van het runnen van de wietkwekerij in het huis waar de slachtoffers zouden hebben ingebroken. Dat feit is inmiddels verjaard, waardoor ze daarvoor niet vervolgd kunnen worden. De rechtbank hoopt dat de drie getuigen daarom nu uitgebreidere verklaringen af willen leggen.

Lees ook:

Oude verdachten vast voor dubbele moord

Verzoek beëindiging vervolging dubbele moord

Dubbele moord Venray toch voor de rechter