Vriend Tristan van der Vlis niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft besloten om de vriend van Tristan van der Vlis niet te vervolgen. Hij werd ervan verdacht voorkennis te hebben van de daad van Van der Vlis, die in april 2011 een bloedbad aanrichtte in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hij schoot meerdere personen dood en doodde vervolgens zichzelf.

De vriend zou volgens het OM geweten hebben dat Tristan van der Vlis het voornemen had om anderen en zichzelf om het leven te brengen. Van der Vlis zou uitlatingen hebben gedaan over zijn plan in de richting van de man, maar nu heeft het OM dus besloten om hem niet te vervolgen.

In deze zaak is onderzoek gedaan door een psycholoog en een psychiater. Zij concludeerden dat het niet redelijk is om te veronderstellen dat de man – vanuit gedragskundig oogpunt – de uitlatingen van Van der Vlis serieus had moeten nemen, aldus het OM.

Ten tweede is van belang dat de man twee maanden voorafgaand aan de schietpartij in De Ridderhof geen contact meer heeft gehad met Van der V. Juist in die periode zou Van der Vlis zijn daad hebben voorbereid. Verder hebben deskundigen geconcludeerd dat de vriend van Tristan van der Vlis een gebrekkige ontwikkeling en een persoonlijkheidsstoornis heeft.

Voor het OM genoeg redenen om de man niet meer als verdachte te zien en af te zien van vervolging.

Lees hier meer over deze zaak.