3,5 jaar cel voor vriendin Charles Z. (UPDATE)

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag 3,5 jaar gevangenisstraf opgelegd aan de vriendin van de overleden drugshandelaar Charles Z. (foto). De 45-jarige Scarlet D. is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf omdat ze samen met Z. leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie die op grote schaal handelde in wiet en hasj. De zoon van Z., die autocoureur is, kreeg een voorwaardeljke straf voor witwassen.

(foto misdaadjournalist.nl)

 

De rechtbank stelt dat de prominente rol van D. in de criminele organisatie vooral zichtbaar werd in de maanden dat haar partner in de cel zat. ‘Het was – kort gezegd – een verdachte die, in de tijd dat Z. vastzat, samen met hem de dienst uitmaakte. Verdachte heeft gedurende ruim een jaar de honneurs waargenomen door het coördineren van activiteiten.’

De rechtbank houdt Scarlet D. ook verantwoordelijk voor het witwassen van honderdduizenden euro’s, het beïnvloeden van getuigen en poging tot afpersing. Daarnaast heeft ze ‘jarenlang kunnen profiteren van de gelden die door de organisatie van Z. werden verkregen uit de handel in hennep’.

Naast D. heeft de rechtbank donderdag veertien andere verdachten uit het drugsnetwerk van Charles Z. veroordeeld. Ze kregen allemaal onvoorwaardelijke gevangenisstraffen, oplopend tot vier jaar. Het gaat om verdachten van hennepteelt en -transporten. Onder de veroordeelden bevinden zich ook zakenlieden die crimineel geld hebben witgewassen.

Charles Z. is in januari dit jaar in zijn cel overleden.

De zoon van Z. die coureur voor een autobedrijf waarmee geld is witgewassen kreeg een voorwaardelijke straf van 12 maanden en een boete van 20.000 euro voor medeplegen van schuldwitwassen. Hier is het vonnis.