Veroordeelde xtc-baron op vrije voeten

Een rechter in België heeft een tot acht jaar gevangenisstraf veroordeelde Nederlander (57) uit Maastricht plotseling vrijgelaten. Dat is gebeurd omdat de Belgische justitie fouten heeft gemaakt tijdens het onderzoek. Zo is de man tijdens het onderzoek niet gehoord en zou de grond voor zijn aanhouding niet in orde zijn geweest. Dat schrijft De Telegraaf. Het gaat om Harry H. die enkele jaren gelden betrokken was bij twee xtc-labs in de Belgische plaatsen Knokke en Blankenberge. De Belgische officier van justitie beschreef H. als de leider van een organisatie die bestond uit twee Nederlanders, vijf Belgen en acht Britten. Zij produceerden en verhandelden vele miljoenen pillen.

H. werd indertijd bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel. Op dat moment zat hij in Zwitserland zes jaar uit voor betrokkenheid bij een andere drugszaak, veroordeeld tot acht jaar cel.

Deze week zat de Zwitserse straf erop en werd de Maastrichtenaar uitgeleverd aan België. Maar in plaats van hem achter de tralies te laten verdwijnen besloot de rechter hem onmiddellijk op vrije voeten te stellen.

Harry H. keert nu terug naar Maastricht, aldus De Telegraaf.