Vrijgesproken Somalische visser het land uit

Een vrijgesproken Somalische jongen die door Nederlandse mariniers is aangehouden op een gekaapt schip voor de kust van Somalië wordt dinsdag zonder schadevergoeding uitgezet. In de Volkskrant een reconstructie van de zaak.

(beeld De Volkskrant)

Visser

De Haagse rechter bepaalde maandagmiddag in kort geding dat Ali Mahamed Jama, een visser uit Puntland, dinsdag om 14.35 uur gedwongen wordt uitgezet naar Somalië. Jama was in oktober 2012 door aangehouden op een gekaapt schip voor de kust van Somalië en werd vervolgd in verband met piraterij. Zijn exacte leeftijd is onbekend, mogelijk was hij tijdens zijn aanhouding nog minderjarig.

Misslag

Het Openbaar Ministerie beschuldigde Jama ervan als ‘gewapende bewaker’ op het gekaapte schip te hebben gewerkt. Maar het gerechtshof in Den Haag sprak hem op 2 april van dit jaar op alle gronden vrij. Zijn advocaat Floris Holthuis vindt dat hij een schadevergoeding zou moeten ontvangen. Hij zegt tegen de Volkskrant:

Deze hele exercitie is niet terecht geweest. Daar moet een geldbedrag aan gekoppeld worden. Hij moet voor de rechter kunnen aangeven wat dit met hem heeft gedaan. Hij heeft hier niets gehad, zat dertig maanden afgezonderd van alles en iedereen. Die misslag van de Nederlandse overheid moeten we compenseren. Daarom moeten we hem niet op stel en sprong het land uit zetten.

Qat

Jama had een vissersbootje. Hij zegt op het strand te zijn gevraagd om eten, spullen en het verdovende middel qat te vervoeren naar een schip, zonder te weten dat daarop een kaping gaande was. Getuigen, zowel de gegijzelde bemanning als andere Somaliërs, bevestigen zijn verhaal. Toen de Nederlandse mariniers het schip overvielen bevond Jama zich nog op het dek.

30 maanden

Jama heeft dertig maanden gezeten. Volgens zijn advocaten heeft hij recht op 71.350 euro schadevergoeding, onder meer wegens onterecht gezet detentiedagen. Ze vrezen dat dit geld als hij eenmaal in Somalië is niet meer bij hem te krijgen is. Ook zou hij in Somalië gevaar lopen. De extremistische Al Shabaab zou hem met zijn Westerse kleding als spion gevangen nemen en ernstig bedreigen.

Drie andere Somaliërs die tegelijkertijd zijn aangehouden, zijn veroordeeld tot celstraffen van twee tot zes jaar. Twee van hen keerden vrijwillig terug naar Somalië, in ruil voor vervroegde vrijlating.