Vrijspraak dodelijke overval juwelier

Lasha G., een van de drie verdachten van de dodelijke overval op de Haagse juwelier Stratmann, is in hoger beroep vrijgesproken. Sandro G. en Ziya B., de twee jongens die op beeld de hele wereld overgingen als de daders, kregen een lagere straf dan in eerste aanleg. G., de schutter, kreeg tien jaar cel en B. moet acht jaar de cel in.

In eerste aanleg kregen de drie verdachten celstraffen opgelegd tot 13 jaar. Lasha G., die buiten met de auto stond te wachten op de twee overvallers, moest vijf jaar de cel in, maar is nu door het gerechtshof vrijgesproken. Het is volgens het hof niet vast komen te staan of hij wist van de plannen om de juwelier te overvallen.

In april 2012 werd de 47-jarige Haagse juwelier Ruud Stratmann door Sandro G. en Ziya B. (toen allebei 19 jaar oud) overvallen. Zij hadden naar eigen zeggen geld nodig om hun schulden af te betalen. De overval liep zo uit de hand dat de juwelier werd doodgeschoten.

Sandro G. en Ziya B. hebben maandag een lagere straf opgelegd gekregen in hoger beroep. G. moet tien jaar de cel in en B. verdwijnt voor acht jaar in de gevangenis. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in hoger beroep eerder celstraffen tot 16 jaar.

Lees hier alles over deze zaak.