Vrijspraak in gewelddadige overval SecurCash

Hoofdverdachte Vincento P. (39) is maandag door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van de gewelddadige roofoverval op geldtransportbedrijf SecurCash in Rotterdam in 2011. Tegen de Belg werd door de officier van justitie 12 jaar cel geëist.

Kabel

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs. Het belangrijkste harde bewijs was dna van de verdachte dat was aangetroffen op een elektriciteitssnoer dat was gebruikt bij de explosie op de plaats delict. De rechtbank zegt er alleen hierdoor niet vanuit te kunnen gaan dat P. op die ochtend ter plekke was. Het dna kan op andere manieren op het snoer terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld door contaminatie.

Telefoongegevens

De recherche slaagde er in de vluchtroute van de daders te reconstrueren door getuigenverklaringen en telefoongegevens te combineren. De vluchtauto’s reden naar België en namen in de regio Charleroi een afslag en een weg die dichtbij de woning van Vincento P. loopt. Ook dat bleef echter een vage aanwijzing.

De daders maakten in de vroege ochtend van 4 april 2011 aan de Kiotoweg op bedrijventerrein Noord-West in Rotterdam bijna 1,5 euro buit. Ze bliezen een de gepantserde deur op om het pand binnen te komen en schoten twee medewerkers neer. De overvallers vluchtten in een BMW M5 en een Audi RS6.

Valse hoop

P. is de enige verdachte waartegen het bewijs door het Openbaar Ministerie sterk genoeg werd geacht voor een dagvaarding voor de rechtbank.

Advocaat Bart Nooitgedagt spreekt van een ‘evidente vrijspraak’, die hij al lang had zien aankomen. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie over de zaak tegen zijn cliënt in persberichten ‘propaganda’ heeft verspreid: ‘vaak tegen beter weten in de slachtoffers of benadeelde partijen valse hoop gevend, de handen in vermeende onschuld wassend want de rechter heeft beslist.’

Zie ook:

Buit overval SecurCash was 1,5 mio euro