Vrijspraak in Club Q-zaak

De zes mannen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk zijn voor de dood van een 16-jarige jongen uit het Friese Burgum zijn donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken. In 2010 kreeg het slachtoffer, Redmar Smedema, tijdens een avondje stappen in Club Q klappen op zijn hoofd en is daar later aan overleden.

De zes verdachten, inmiddels in de leeftijd van 20 tot 22 jaar, werden eerder ook al door de rechtbank vrijgesproken. Het Hof komt tot dezelfde conclusie omdat niet bewezen kan worden wie nou de fatale klap(pen) heeft uitgedeeld waaraan Redmar is overleden. 

In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 april 2010 ging het slachtoffer met vrienden naar discotheek Club Q in Burgum. Op de dansvloer was een groep mannen wild aan het dansen en springen. Er ontstond een agressieve sfeer toen de mannen begonnen met slaan en duwen. De groep raakte bij meerdere opstootjes betrokken. Bij één incident liep het 16-jarige slachtoffer dodelijk letsel op door een stomp tegen zijn hoofd. De jongen overleed de volgende dag in het ziekenhuis, aldus de lezing van het OM.

De rechtbank in Leeuwarden sprak op 4 oktober 2011 de zes verdachten vrij van het hen tenlaste gelegde. De rechtbank achtte opzettelijk deelnemen aan een aanval of vechterij, ten gevolge waarvan het slachtoffer overleed, niet bewezen. Ook openlijk geweld kon de rechtbank niet vaststellen. Het OM stelde hoger beroep in. De ernst van de zaak vroeg volgens het OM om een beoordeling van het hof.

Het hof heeft de zes mannen donderdag ook vrijgesproken. 

Lees ook:

‘OM boos op slapende rechter’