Vrijspraak in handgranaat-zaak

Een Haarlemse Hells Angel is vorige week in hoger beroep vrijgesproken van het plegen van een moordaanslag met een handgranaat. Archie van W. werd ervan verdacht een handgranaat onder een auto te hebben geplaatst die vorig jaar tot ontploffing kwam in Koog aan de Zaan. De handgranaat was bevestigd onder een chassisbalk en kwam tot ontploffing omdat er een kabel aan de pin van granaat bevestigd zat die vastgemaakt was aan een haak in de grond. Zie het vonnis na de break.

Het 44-jarige slachtoffer raakte door de aanslag op 24 april 2012 niet gewond omdat het chassis van de Citroën Jumpy de klap opving. Het Openbaar Ministerie ging uit van een wraakactie op een liefdesrivaal als motief voor de daad. Als bewijs is aangevoerd dat er dna van de verdachte op de kabel is gevonden. 

De rechtbank had Van W. tot acht jaar cel veroordeeld. Van W.’s advocaat Jan Hein Kuijpers had voor het gerechtshof van Amsterdam bepleit dat het dna op velerlei manieren op het ijzerdraad kon zijn terechtgekomen. Daarmee was het gerechtshof het in zoverre eens dat de schuld niet boven alle twijfel verheven was. 

Lees ook het vonnis.