Vrijspraak in martelzaak Paul Epskamp

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag de 73-jarige Ab H. uit Enkhuizen vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoering en marteling Paul Epskamp (51) in 2005. Epskamp overleed als gevolg van die mishandelingen. Het gerechtshof veroordeelde H. wel voor het vervoer en aanwezig hebben van een grote hoeveelheid hasj.

Plan

Epskamp werd door enkele mannen ontvoerd en mishandeld in Roosendaal nadat een grote partij hasj die onder verantwoordelijkheid van H. naar Noord-Holland was gebracht verdwenen was.

Het gerechtshof vindt niet bewezen dat Ab H. heeft geweten wat de daders met het slachtoffer van plan waren. Daarom kan een bewuste nauwe samenwerking van H. bij de uitvoering van die plannen niet bewezen worden.

Een medeverdachte werd vrijgesproken. De personen die de mishandelingen uitvoerden zijn nooit gepakt.

Hasj

De man is door het gerechtshof wel veroordeeld voor betrokkenheid bij de grote partij hasj. Het gerechtshof heeft hem daarvoor een gevangenisstraf van 23 maanden opgelegd. De advocaat-generaal had voor alle feiten samen een straf van 7 jaar, 2 maanden en 12 dagen geëist.

H. is eerder zowel door de rechtbank Alkmaar als het gerechtshof Amsterdam voor alle feiten veroordeeld tot gevangenisstraffen, van respectievelijk 4,5 jaar en 8 jaar. Als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens werd de zaak door de Hoge Raad naar het gerechtshof Den Haag verwezen om opnieuw behandeld te worden.

Zie meer over de zaak:

Eis: ruim 7 jaar tegen oudere man in martelzaak (UPDATE)