Vrijspraak in moordzaak Tinka van Rooij

UPDATE 22-07-2011: Het OM gaat niet in cassatie.

Het gerechtshof in Den Haag heeft de 47-jarige Betty B. uit Oosterhout maandagmorgen vrijgesproken van het medeplegen van de moord op Tinka van Rooij in 2004. B. was eerder veroordeeld tot zes jaar celstraf, voor het hof had de advocaat-generaal eveneens zes jaar geëist. Daarmee is de geruchtmakende moordzaak te langen leste afgesloten. B. was de laatste verdachte die nog niet onherroepelijk veroordeeld was. De rechtbank in Breda en het hof in Den Bosch spraken haar al eerder vrij.

Maar het Openbaar Ministerie ging in cassatie bij de Hoge Raad die de zaak terugverwees naar het hof in Arnhem, dat haar veroordeelde.

De Hoge Raad heropende de zaak vorig jaar opnieuw omdat er twijfel was over wat precies de wetenschap was die B. had over de moordplannen en ook over haar rol bij de betrokkenheid bij het wegmaken van het lijk.

Motief van de moord was een conflict over de inleg en opbrengst van geld in een aantal wiethokken. Van Rooij zou eruit hebben willen stappen.

Van Rooij is doodgeslagen en haar lichaam is in landbouwplastic verpakt en met kettingen verzwaard in het water van de Biesbosch gegooid. Met een bootje is het lichaam naar een afgelegen stuk water gevaren, maar het kwam toch boven drijven en werd enige tijd later gevonden.

Betty B. heeft gezegd van één van de daders te hebben gehoord dat hij van Tinka af wilde. Maar ze zegt die mededeling niet serieus te hebben genomen. De medeverdachten zeggen dat niemand Betty B. van tevoren heeft geïnformeerd. Deze verklaringen vormen de basis van de vrijspraak door het hof in Den Haag.

De andere verdachten waren onder meer de ex-partner en een broer van Betty B. Ze kregen celstraffen van 12, 15 en 18 jaar.

Zie ook:

Eis: Zes jaar verdachte moord Tinka 

Verdachte moord Tinka van Rooij alsnog cel in 

Uitstel moordzaak Tinka van Rooij 

Hof doet zaak tegen Betty B. over