Vrijspraak in zaak van Tilburgse liquidatie

Murat K. (42) is dinsdag door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken voor de moord op de 48-jarige Hakki Yesilkagit (foto), die op 23 juni 2006 is doodgeschoten in de Tilburgse Mahlerstraat in zijn auto. De rechtbank vindt de belastende verklaringen van de overleden bedreigde getuige Hidir Korkmaz niet voldoende.

Betrouwbaarheid

De rechtbank zegt de betrouwbaarheid van die verklaringen niet vast te kunnen stellen. Er zijn onvoldoende objectieve gegevens om hierover een uitspraak te kunnen doen, zodat de verklaring terzijde moet worden gelegd.

Verder is er in het dossier geen direct bewijs. Zo is niet zeker dat K. op de dag van de liquidatie in Tilburg is geweest.

Justitie had 18 jaar cel geëist tegen K., die ook terechtstond voor een aanslag met een handgranaat in Oosterhout in 2006. Ook daarvan is hij vrijgesproken, ook daarover lag er een verklaring van Korkmaz.

Bevestiging

De uitspraak is een bevestiging van de visie van de rechtbank in Amsterdam op de betrouwbaarheid van Korkmaz. Die sprak eerder verdachten van de moord op Wim Endstra (op 17 mei 2004) vrij omdat het bewijs in die zaak vooral steunde op de verklaringen van Korkmaz. Tegen Ali N. en Özgür C. loopt de zaak nu in hoger beroep.

Korkmaz heeft verteld over een groepje personen uit Amsterdam waar hij ook in verkeerde. Justitie heeft naar deze mensen uitgebreid onderzoek gedaan. Hij kwam in 2017 om het leven bij een ongeluk.

Holleeder

Een aantal van deze namen komt naar voren in zowel de onderzoeken naar de moorden op Endstra en Yesilkagit, maar ook in die naar de moord op John Mieremet (in 2005). Deze personen kenden ook Dino Soerel en Donald G. die vrij recent werden aangehouden voor de moorden op Mieremet en/of Endstra. De hechtenis van beide is al door de rechter opgeheven (Soerel zit een levenslange straf uit voor twee andere moorden). Ook Amsterdammer Jurmaine B. is weer op vrije voeten.

In de zaak tegen Willem Holleeder speelt de getuige Korkmaz ook een rol. Hij heeft Soerel en Holleeder ervan beschuldigd samen liquidaties te plegen. Voor Holleeder is dit vonnis dus gunstig.

Waarschijnlijk gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen de vrijspraak van Murat K..